NOUA CLASA ENERGETICA A APARATELOR ELECTROCASNICE
 

 

Noua clasa energetica a aparatelor electrocasnice


Incepand cu data de 1 Martie 2021, este introdusa o noua etichetare energetica a UE pentru produsele electrocasnice.

Astfel, vechile clase energetice, vor fi inlocuite cu unele noi, decise de Comisia Europeana prin intermediul Regulamentelor delegate

Noul sistem va utiliza doar clasele de la A la G (fără A+, A++ și A+++). Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă.

 

De ce s-a decis noua etichetare energetica?


Introdusa pentru prima oara in anul 1995, etichetarea energetica a UE s-a dovedit a fi un adevarat succes, peste 85% dintre consumatori utilizand-o inainte de achizitionarea unui produs. Aceasta a avut efecte foarte bune asupra pietei concurentiale si asupra dezvoltarii unor solutii inovatoare. Astfel, desi la inceput principalele clase energetice erau cele mai joase (E, F, G), s-a ajuns, in prezent, la situatia in care majoritatea produselor fac parte din clasele energetice superioare, A+, A++ sau A++.

 

Pentru a se asigura ca toate produsele puse la dispozitia consumatorilor respecta reglementarile in vigoare si pentru a oferi o cat mai mare transparenta si usurinta in luarea deciziei finale de cumparare, Comisia Europeana a decis schimbarea si simplificarea noii etichete energetice si inregistrarea tuturor produselor intr-o baza de data online, comuna (EPREL), unde toti producatorii si importatorii trebuie sa isi inregistreze produsele, inclusiv intreaga documentatie tehnica detaliata necesara pentru activitatea de control al conformitatii.

 

Cadru legislativ


Care este cadrul legislativ în vigoare privind produsele eficiente din punct de vedere energetic?

Produsele eficiente din punct de vedere energetic sunt reglementate în prezent de două acte-cadru: o directivă și un regulament:

 

inox

Directiva privind proiectarea ecologică (Directiva 2009/125/CE), un instrument pentru îmbunătățirea eficienței
energetice a produselor

 

inox

Regulamentul privind etichetarea energetică [Regulamentul (UE) 2017/1369] - instrumentul cu ajutorul caruia consumatorul recunoaste produsele cu cea mai buna performanta energetica

 

La ce produse se fac aceste schimbari


Produsele la care apar modificari ale etichetelor energetice fac parte din urmatoarele categorii:

 

Masini de spalat rufe

 

Masini de spalat rufe cu uscator

 

Masini de spalat vase

 

Aparate frigorifice

 

Televizoare

 

 

Ce presupune eticheta energetica?


Eticheta energetica este o eticheta UE impusa de lege, ce se regaseste pe produs, si ofera informatii consumatorului cu privire la consumul de energie electrica al produsului.

 

Etichetele energetice sunt obligatorii pentru toate aparatele vândute în UE pentru care există o cerință sau o reglementare referitoare la etichetare. Acestea trebuie afișate în mod vizibil pe fiecare aparat.

 

Ce modificari sunt aduse?


Noile etichete energetice stabilite de Comisia Europeana aduc anumite modificari importante, cu scopul de a informa consumatorul intr-un mod cat mai detaliat inainte de a isi alege un produs.

 

 

O noua scala energetica (A-G)

 

Sunt inlocuite vechile clase energetice cu +, si anume A+++, A++ sau A+ cu o scala uniforma de consum de energie de la A la G.

 

 

Codul QR

 

Fiecare eticheta va contine un cod QR care, in urma scanarii cu un smartphone, tableta, etc. va redirectiona clientul catre Registrul European de Produse pentru Etichetarea Energetica (EPREL). In respectivul loc se vor afla informatii privind conformitatea etichetei energetice a produsului si informatii despre acesta.

 

 

Alte informatii

 

In functie de produsul al carui eticheta energetica o citim, vom gasi o serie de informatii personalizate. Mai multe detalii aflati mai jos, unde este prezentata fiecare eticheta/categorie de produse.

 

 

 

Frigidere si congelatoare


Procesul de determinare a clasei energetice este acum mai cuprinzator. Ia in calcul tipul aparatului, principiul de functionare, temperatura camerei si numarul si dimensiunile compartimentelor de depozitare.

Restul elementelor de pe noua eticheta energetica raman practic aceleasi. Consumul de energie continua sa fie specificat in kWh drept consum anual („annum”). Eticheta ofera, de asemenea, informatii despre volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului si congelatorului, daca este cazul, si despre zgomot si clasa de zgomot.

 

 

Masini de spalat rufe


Una dintre schimbarile majore ale etichetei energetice pentru masinile de spalat rufe este modificarea programului de testare la care se referă toate valorile etichetelor.

De exemplu, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare. Noul program „Eco 40-60” este adecvat pentru curatarea tesaturilor murdare obisnuite din bumbac, panza sau fibre mixte care pot fi spalate la 40°C sau 60°C, pe baza simbolului de ingrijire. Țesăturile indicate pot fi combinate în acest ciclu de spalare. Programul „Eco 40-60” este cel mai eficient program din combinatia „consum de energie și apa”.

 

 
 

MAI MULTE INFORMATII DESPRE ETICHETA ENERGETICA


Albatros - brand romanesc de electrocasnice cu o vechime de peste 18 ani pe piata
Produsele Albatros se remarca prin eficienta economica, tehnologii moderne si designuri elegante si ...
Suntem tot timpul alaturi de clientii nostri, avand service-uri partenere in toate judetele tarii
Aparate frigorifice
Masini de spalat
Hote
Aspiratoare
Cuptoare
Electrocasnice mici
Home confort
PREZENTARE BRAND
Cu o vechime de 18 de ani pe piata de electrocasnice din Romania, Albatros isi castiga pe zi ce trece un loc important in casele romanilor, oferindu-le produse practice, moderne, fiabile la un raport excelent calitate-pret
Ne adaptam rapid cerintelor pietei si tinem pasul cu tehnologia, dezvoltand incontinuu gama noastra de produse. In fiecare an lansam peste 15-20 produse noi, in prezent oferta noastra cuprinzand peste 180 de electrocasnice mari si mici.
SUPORT CLIENTI
SC SMART ELECTRO-DISTRIBUTION SRL
Blv. Basarabia, nr. 256, Complex Industrial
Faur, depozitul 97A
Bucuresti, Romania

Service produse
021/242.31.71
Copyright © 2024 Smart Electro-Distribution SRL. Toate drepturile rezervate.